Sök din resa

Från
Till Hjälp Flygplatser
Vuxna Barn Spädbarn
Tur och retur Enkel resa
Utresa
Hemresa

Andra resesidor

» Egypten
» Spanien
» Thailand
» Turkiet

Kos

Kos är en grön, frodig ö som erbjuder en blandning av underbara vita stränder, pittoreska byar, antika lämningar och ett hektiskt nöjesliv. På denna grekiska ö i Egeiska havet finns det något för alla smaker – vare sig du vill spendera din semester på en lugn strand i en mindre by eller festa loss bland öns många klubbar och barer.
Hit lockas besökarna av ett stort utbud av härliga stränder, mysiga tavernor och historiska minnesmärken – och allt fler turister väljer att återkomma hit år efter år.

Fakta

Kos har ca 25 000 invånare som arbetar med åkerbruk, turism, boskapsskötsel och fiske. Huvudstaden på Kos heter Kos stad och är den plats som lockar flest turister. Det är en stad som passar alla oavsett om du är intresserad av stränder, sevärdheter eller nattliv.
I Kos hamn möts man av synen av den dominerande Knights of St John Castle, en mäktig riddarborg väl värd att ägna en förmiddag åt. Utanför borgen står fortfarande det träd kvar som man tror att läkekonstens fader, Hippokrates, brukade undervisa sina elever under.

Juli och augusti är de två varmaste månaderna på Kos, men från april och ända till november kan man åtnjuta stränderna och vattnet utan att frysa. December och januari kan vara regniga, men milda. Ön kan med andra ord besökas året runt.

Historia

Grekland är ett land med mycket historia och Kos är inget undantag.
År 460 f Kr. föddes Hippokrates på ön. Han är numera känd över hela världen för att ha lagt grunden till den moderna läkekonsten och för att ha upprättad den första medicinska skolan på ön.
Hippokrates var revolutionerande med sin tro om att sjukdom kom från naturen och inte från gudarna. Han var den förste läkaren som faktiskt undersökte sina patienter.

Några av greklands första kyrkor byggdes här, men många av dem gick förlorade för 1500 år sedan när staden förstördes av en stor jordbävning.

Kos har tillhört både Turkiet och Italien, men 1948 förenades ön med grekiska staten.

Kommunikation

Kos stad är flackt och cykelvänlig, trampande turister är inte en ovanlig syn. Det går givetvis även utmärkt att ta sig runt med vespa, hyrbil eller buss. Det finns också bra bussförbindelser för att kunna ta sig runt i huvudstaden och även skapliga bussförbindelser mellan de olika samhällena och stränderna på Kos.

Sevärdheter

Sevärdheterna i och kring Kos stad är många.
Bland annat kan du här finna Asklepion, sjukhuset och templet man lät uppföra i läkekonstens gud Asklepios ära och där man tillämpade de medicinska metoder som Hippokrates hade lärt ut.
Zia är en idyllisk bergsby som är uppfört som en amfiteater och har en mycket vacker utsikt. Här finns kyrkor, tavernor, souveniraffärer och hantverksbutiker.
Andra ställen att besöka är det intressanta arkeologiska museet, 1200-tals kastrot där Johaniniterriddarna hade ett högfäste .
Bege dig till den södra halvön Moni Agiou Theologou om du vill se fantastiska solnedgångar.

Shopping

Det finns gott om hantverksshopping på Kos – keramik, lädervaror och mattor håller hög kvalitet. Det finns många små specialbutiker som säljer sina egna, fint framställda produkter. Exempelvis smycken som tillverkas enligt den gamla grekiska traditionen är mycket populära.
Antikvitetsbutiker finns det fullt av. Som alltid, när det handlar om antikviteter, ska man granska varorna omsorgsfullt innan man inhandlar något. Generellt är säljarna dock väldigt reella omkring sina varor.

Stränder

Det finns många vackra och välbesökta stränder på Kos, bland annat Paradise Beach på öns sydliga del. Camel Beach anses vara en av de bästa med mjuk, härlig sand, klart vatten och häftiga klippor att dyka ifrån. På de flesta stränder finns det möjlighet att hyra solstolar, passa även gärna på att prova på någon av de många vattenaktiviteterna.
Empros Thermae är stället att bege sig till om du mot förmodan skulle känna dig frusen någon dag. Dessa varma källor med sitt 40-gradiga vatten ligger en mil utanför Kos stad och är gratis. Många valfärdas hit för hälsobad.
Är du ute efter något mer avskilt när det gäller stränder så kan du hitta dem på den västra sidan av ön.

Mat

Maten på Kos varierar i det oändliga som på de flesta turistställen. För att få en smak av det grekiska köket så kan du gärna prova Dolmádes, vinblad fyllda med köttfärs och ris, eller varför inte testa så kallad Red Cheese, den lokala specialiteten ost tillagat med rött vin.

Erbjudanden

* Beräknat på två personer

Temperaturer

Aktuella temperaturer i Grekland just nu.
Heraklion30°
Korfu35°
Kos35°
Mikonos36°
Patras37°
Sitia38°
Detaljerad väderprognos »