Sök din resa

Från
Till Hjälp Flygplatser
Vuxna Barn Spädbarn
Tur och retur Enkel resa
Utresa
Hemresa

Andra resesidor

» Egypten
» Spanien
» Thailand
» Turkiet

Aten

Aten är en modern huvudstad som ligger på den grekiska halvön Attika. Staden är det perfekta resmålet för den som vill känna historiens vingslag och uppleva mer än bara sol och bad.
Fram till de senaste åren har Aten haft stora problem med luftföroreningar och bristfällig kollektivtrafik. I och med värdskapet för de olympiska spelen sommaren 2004 gjordes dock stora upprustningar av tunnelbana och vägarna i och runt staden vilket har bidragit till stora förbättringar av trafiksituationen.

Aten är en stad med mycket historia.
Tillsammans med maten, museerna, musiken och de gemytliga människorna gör detta Aten till en av Europas charmfullaste storstäder för semesterfirare.

Aten har egentligen inget riktigt centrum vilket bidrar till att en härlig småstadskänsla kan anas mellan de vita byggnaderna. Den mest centrala delen av staden och ett måste som turist att besöka är Syntagma. Där finner man de flesta av stadens sevärdheter såsom det grekiska parlamentet, kulturminnen och museer samt Atens och världens mest kända klippa – Akropolis med Parthenon på toppen.

Geografi

Aten ligger på den attiska slätten vid Egeiska havet, i fyra vädersträck omgiven av berg.
Staden sträcker sig numera över hela slätten och fortsätter att expandera hela tiden. Med bergen som naturliga gränser utbreder sig staden även genom ytterområdena på andra sidan om dem och suddar därmed ut gränserna mellan förort och själva stadskärnan.

Historia och kultur

Det antika Grekland anses ofta vara demokratins vagga och bedöms därför ligga till grund för dagens moderna folkstyre.
Alla män som var minst 20 år och som antingen bodde inom stadens gränser eller hade en far som var atensk medborgare fick delta vid val till folkförsamlingen.
Detta förverkligades genom Kleisthenes reformer redan 508 f.Kr.
Kleisthenes var en atensk stadsman som trodde på lika rättigheter för alla.

Under antiken anordnades det många idrottstävlingar runt om i Grekland, merparten i Olympia. Detta la grund för det vi idag benämner som de olympiska spelen.
Ursprungligen hölls dessa spel vart fjärde år till guden Zeus ära och de första förteckningar som finns över spelen är från så tidigt som 776 f.Kr. Tävlingarna förbjöds dock 394 e.Kr och återupptogs inte igen förrän de första moderna olympiska spelen 1896.

Den grekiska nationalteatern är mycket omtalad för sina uppsättningar av antika skådespel och operor. Atenfestivalen är en kulturfestival som pågår från mitten av januari och till mitten av september med nutida och antik teater samt musik på programmet.

Transport

Att ta sig fram till fots är självklart det enklaste och smidigaste, men använd också gärna någon av stadens kommunala färdsätt. Genom sina omfattande moderniseringar har Aten numera ett väl fungerande trafiknät med buss, spårvagn, pendeltåg och tunnelbana. Biljetter till tunnelbanan köps vid stationen och för en mindre summa kan du åka nästan hur långt du vill. Många tunnelbanestationer i Atens centrala delar pryds av arkeologiska fynd från de utgrävningar som gjordes vid uppbyggandet. Detta bidrar till en härlig museikänsla mitt i den kollektiva färden .

Tänk på att taxichaufförerna i Aten är beryktade för att försöka lura resenärerna på pengar.

Sevärdheter

I och omkring Aten finns det flertalet sevärdheter. Den berömda Akropolisklippan mitt i staden höjer sig 150 m över havet och är en av de självklara attraktionerna i staden. Templet Parthenon på klippans översta del är tillägnat gudinnan Pallas Athena. Enligt myten så besegrades havsguden Poseidon av Athena i kraftmätningen om att bli Atens skyddsgudinna.

För den som är intresserad av historia och kultur har området kring Akropolis mycket att erbjuda. Här finner du bland annat Atens historiska själ, Plaka, som är stadens äldsta ännu bebodda distrikt.
Området är litet och turisttätt men fortfarande fullt av charm och en hel del shopping.

I Aten finns ett stort antal museer som är väl värda ett besök av den som intresserar sig för mytologi och det antika grekland. Om det är just antiken som fängslar dig mest så är ett besök på Arkeologiska nationalmuseet ett måste. Museet betraktas som ett av världens stilfullaste.

Shopping

Shoppingen i Aten bjuder på någonting för alla smaker och sinnen. Här finns allt från trendiga shoppingområden med dyra märkesbutiker och saluhallar till basarer i nordafrikansk anda.

Kolonaki är fyllt av märkesbutiker, små spännande konceptbutiker och dessutom mängder av kaféer och barer där man kan få en välbehövlig vila från shoppandet.

Ermou är stället att bege sig till när kläder, skor och accessoarer är det du är ute efter. Denna populära shoppinggata brukar kallas Atens motsvarighet till Londons Oxford Street.

Monastiraki är en basar i Atens gamla stad. Här hittar man bland annat billiga kläder, souvenirer, mynt, vattenpipor och det mesta du kan önska dig.

Central Market är himmelriket för alla matälskare med sitt stora och exotiska utbud. Denna saluhall är en upplevelse även för den som bara flanerar igenom den och betraktar alla härligheter.

Nöjesliv

Aten erbjuder ett utomordentligt nöjesliv i alla dessa former. Här finns allt från dyra lyxkrogar till små traditionella ouzerior.
Aten är en ung stad och nattlivet är intensivt och pågår till sent in på småtimmarna. Om du vill gå en barrunda för att se hur Atens unga roar sig ska du bege dig till gågatan Anargyron i stadsdelen Psyrri. Det är en stadsdel som inte gör så mycket väsen av sig på dagarna men som på kvällarna förvandlas till ett trendig nöjeskvarter.
Om du är ute efter något genuint grekiskt leta gärna efter en Rembetikaklubb. Rembetika är grekisk folkmusik, ofta med bluesliknande teman som handlar om hårda tider och personliga motgångar.

Mat

Maten i Aten är variationsrik.
Överallt kan du hitta tavernor som serverar gyros och pitabröd. Menyn på de flesta restaurangerna består av grekiska klassiker och om du tröttnar på dem så finns det lika många andra restauranger som erbjuder allt från asiatisk till italiensk mat.
Passa på att dricka Greklands specialitet Ouzo när du befinner dig i dess hemland – det ger en speciell smakupplevelse.

Erbjudanden

* Beräknat på två personer

Temperaturer

Aktuella temperaturer i Grekland just nu.
Heraklion30°
Korfu35°
Kos35°
Mikonos36°
Patras37°
Sitia38°
Detaljerad väderprognos »